Cozonac de casa
Ingredientele necesare pentru prepararaea cozonacului de casa:
- 1 kg faina
- 40 g drojdie
- 6 galbenusuri
- 400 g zahar
- 500 ml lapte
- 250 g unt topit
- 50 g cacao
- 300 g nuca
- un plic de zahar vanilinat
- esenta de rom
- coaja de la o lamaie
- sare
Modul de preparare al cozonacilor de casa:
Intr-un vas, se freaca drojdia cu 50 g zahar pana cand se lichefiaza, apoi se adauga in 150 ml de lapte caldut, se lasa la dospit circa 30 de minute pana isi dubleaza volumul. Dupa ce coca s-a dospit adaugam restul de lapte, galbenusurile, esenta de rom, zaharul vanilinat, sarea, coaja de la o lamaie si 250 g de zahar. Aluatul se amesteca la inceput cu lingura, apoi se framanta cu mana, 15 minute, treptat se pune si untul topit, se framanta pana cand se desprinde de vas si se lasa la loc cald sa creasca.
Intre timp, nuca pisata se va amesteca cu 50g de cacao, doua linguri de lapte si 100 g zahar, capatand consistenta unei creme de ciocolata.
Dupa ce aluatul a crescut suficient il impartim in doua parti egale. Intindem compozitia cu un sucitor si adaugam umplutura. Se va rula aluatul cu umplutura spre interior si se va aseza in tava de copt unsa in prealabil cu unt si se lasa sa creasca. Dupa ce au crescut se ung cu ou si se presara zahar tos. Se incinge cuptorul la temperatura medie si se lasa circa 45 de minute.
Acum ca ai ajuns la cea mai distractiva parte a retetei pentru cozonacul de casa, o poti savura linistit singur sau impreuna cu cei dragi! Pofta buna!