Crap Rasol
1 crap mare 1.5-2kg,
o ceapa mare,
un cartof,
o radacina patrunjel,
telina,
2 l apa,
1 frunza de dafin,
sare, piper,lamaie.
Se curata pestele de solzi si se scoate cu grija osul amar de la cap, care amareste pestele la
fiert.Se fierbe un morcov taiatfelii, o ceapa, o radacina de patrunjel,telina,un cartof , o frunza de dafin,
sare si câteva boabe de piper.
Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se pune pestele.
În momentul când se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca
pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strânge si carnea se desface.
Timpul cât se tine pestele la fiert depinde de marimea lui.
Pestele rasol servit rece se lasa sa se raceasca în apa. Se scoate, se asaza cu grija pe o
farfurie lunga, ca sa nu se sfarâme, si se garniseste împrejur cu zarzavatul fiert si cu frunze
verzi de patrunjel sau cu felii de lamâie. Se serveste cu maioneza .Se poate servi si
cald cu unt.