Varza a la Cluj
Ingrediente necesare pentru varza a la Cluj:
- 2 cepe
- 500 g carne tocata de porc
- 150 g orez
- ulei
- 300 ml suc de rosii
- sare
- marar
- piper
- cimbru
- boia dulce
- apa
Mod de preparare al verzei a la Cluj:
Ceapa se curata, se taie marunt si se pune la calit in ulei incins. Cand s-a calit se adauga carnea tocata si cse condimenteaza dupa gust cu sare, piper, boia, cimbru si se amesteca bine. Cand carnea a inceput sa-si schimbe culoarea se da jos de pe foc.
Separat, se toaca varza si se pune la calit in ulei incins. Cat timp se caleste, orezul se spala si se pune la fiert timp de 10 minute.
La sfarsit, se ia o tava in care se pun trei linguri de ulei si trei linguri de sos de rosii, pentru a acoperi bine fundul vasului. Se pune apoi un strat de varza ( jumatate din varza calita) si se intinde uniform. Peste varza se pune orezul, carnea tocata, sos de rosii si restul de varza. Se uniformizeaza bine si deasupra se intinde inca un strat de sos de rosii impreuna cu cateva fasii de slanina afumata.
Se baga la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se presara putin marar deasupra pentru decor si se serveste calda cu smantana si mamaliguta.
Acum ca ai ajuns la cea mai distractiva parte a retetei de varza a la Cluj, o poti savura linistit singur sau impreuna cu cei dragi! Pofta buna!