Zacusca
Ingrediente:
- 3 kg de vinete
- 2 kg ardei gras
- 1 kg ceapa
- 500 ml ulei
- 4 foi de dafin
- bulion
- sare
- piper
Mod de preparare pentru zacusca:
Vinetele si ardeii se coc pe gratar, se lasa sa se raceasca, se decojesc si se toaca cu un tocator de lemn.
Ceapa se curata, se toaca marunt, si se pune la calit in uleiul incins in prealabil. Dupa ce a inceput sa se inmoaie, se pun ardeii si se amesteca din cand in cand ca sa nu se lipeasca si se lasa cinci minute pe foc. Apoi se adauga vinetele tocate, bulionul, piperul, foile de dafin, se amesteca bine si se reduce focul.
Se acopera cu un capac. Se lasa la fiert aproximativ o ora in care se verifica si se amesteca cu grija la fiecare 10 minute. Cand uleiul iese deasupra este semn ca zacusca este gata.
La final, zacusca trebuie sa aiba o consistenta omogena. Se potriveste cu sare si piper si se lasa sa se raceasca.
Acum ca ai ajuns la cea mai distractiva parte a retetei pentru zacusca, o poti savura linistit singur sau impreuna cu cei dragi! Pofta buna!