Sfintii Mucenici Hrisant si Daria; (Canonul cel Mare)
Sfantul Hrisant a fost fiul lui Polemius, un distins patrician. A trait in secolul al III lea. Dupa ce citeste Faptele Apostolilor, primeste sa fie botezat. Tatal sau a facut tot posibilul ca Sfantul Hrisant sa lepede credinta in Hristos. Dupa multe incercari in acest sens, il obliga sa o ia in casatorie pe Daria, o tanara pagana. Insa, Hrisant ii aprinde Dariei dorul dupa unirea cu Hristos. Dupa moartea tatalui sau, Hrisant nu se mai ferea de nimeni, marturisea in fata tuturor credinta in Hristos. Fiind parati prefectului Celerin, au fost dati pe mana tribunului Claudiu. Dumnezeu i-a ajutat atat de mult, incat acestia primeau chinurile cu bucurie. Claudiu, uimit de felul in care acestia rabdau suferintele, s-a facut crestin cu toata familia. Pentru aceasta el si familia sa au suferit mucenicia.
Daria a rabdat cu atata vitejie chinurile, incat paganii strigau: „Daria este o zeita!” Dupa diferite chinuri, tortionarii au hotarat ca Hrisant si sotia sa Daria, sa fie ingropati de vii. Mai tarziu s-a zidit o biserica in acel loc.
Acesti soti propovaduitori si impreuna-mucenici pentru Hristos au trecut la cele vesnie in anul 283, la Roma, sub domnia imparatului Numerian.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:
- Sfantului Claudiu Tribunul;
- Sfintei Mucenite Ilaria, sotia lui Claudiu;
- Sfintilor Mucenici Iason si Mavru, fiii lui Claudiu Tribunul si al Ilariei;
- Sfantului Mucenic Panhariu;
- Sfintilor Diodor, preotul, si Marian, diaconul;
- Sfantului Dimitrie Strungarul.
Maine, 20 martie, facem pomenirea sfintilor mucenici ucisi in Manastirea Sfantul Sava cel Sfintit.