Ion Ghitulescu: Cei din mass-media si-au dat seama ca au facut o greseala cu promovarea manelistilor
Are un repertoriu foarte bogat, canta cantece lautaresti vechi dar si foarte multe romante. Este cunoscut si sub numele de "Barbu Lautaru" al vremurilor noastre.
1.Cine a remarcat prima oara ca aveti talent si cum s-a intamplat?
Ion Ghitulescu: Imi amintesc ca eram in clasa a patra si aveam un profesor evreu care avea niste maini cu pielea foarte alba si stravezie prin care se vedeau venele. M-a chemat in curtea scolii intr-o zi si mi-a zis sa-i cant un cantec. Am cantat melodia "Spune-mi neica, vrei nu vrei". In 1959 am participat la festivalul regional organizat de scoala. Am castigat primul meu premiu, un televizor.
2. Cine este cel mai mare critic al dumneavoastra din punct de vedere profesional?
Ion Ghitulescu: Cel mai mare critic al meu este sotia mea Elena. De fiecare data cand fac ceva gresit imi spune adevarul in fata.
3. Care a fost momentul de cotitura in activitatea dumneavoastra si cui se datoreaza?
Ion Ghitulescu: In anul 1972 eram angajat la orchestra Doruletul din Buzau si am avut un turneu cu Doina Badea, Faramita Lamba si Vasile Tomazian. Doina Badea a pus ochii pe mine, i-a placut foarte mult cum cant si m-a luat la Bucuresti pentru a-mi face un disc. Este femeia care m-a ajutat si mi-a dat curajul sa ajung unde sunt azi.
4. Ca sa fiti in totalitate implinit ce va mai doriti?
Ion Ghitulescu: Imi doresc sa-mi vad copiii bine, sanatosi si sa mai pot munci sa-i ajut. In ziua de azi locurile de munca nu mai sunt la fel cum erau pe vremuri, salariile sunt mai mici si banii nu mai au aceiasi valoare.
5. Ce superstitii aveti inainte de a urca pe scena?
Ion Ghitulescu: Nu am superstitii, dar am foarte mari emotii inainte de a urca pe scena. Cand nu-mi pot controla emotiile prima melodiie pe care o cant este o romanta, ca sa pot sa-mi transpun trairile iar dupa prima strofa incep sa-mi revin.
6. Care a fost cel mai frumos concediu si unde l-ati petrecut?
Ion Ghitulescu: Nu este chiar un concediu, dar m-am simtit foarte bine. Eram in anul 2000 si am participat la o aniversarea evreiasca unde am cantat alaturi de cei mai buni solisti din lume. Acolo am simtit ca sunt intr-adevar mare ca lumea nu se duce sa-l vada numai pe Florin Piersic si vine sa ma vada si pe mine, pe Ion Ghitulescu. A fost senzational, o satisfactie nemaiintalnita.
7. Cum vedeti folclorul romanesc peste 10 ani?
Ion Ghitulescu: Mult mai bun decat este acum. Cei din mass-media si-au dat seama ca au facut o greseala cu promovarea manelistilor si incearca sa repare aceasta greseala promovand muzica populara.
8. Cui lasati mostenire cantecul dumneavoastra?
Ion Ghitulescu: Din familia mea sunt singurul care canta. Am cantat fara acordul parintilor. Tatal meu nu a fost de acord ca eu sa cant, mi-a zis "Ce meserie e asta, invata sa canti din fluier, acordeon ca asa toata lumea canta la bautura". Las mostenire familiei mele si tuturor celor carora le place muzica mea.
La randul meu si eu am primit mostenire un caiet cu cantece de la
7. Cum vedeti folclorul romanesc peste 10 ani?
Ion Ghitulescu: Din familia mea sunt singurul care canta. Am cantat fara acordul parintilor. Tatal meu nu a fost de acord ca eu sa cant, mi-a zis "Ce meserie e asta? Invata sa canti din fluier, acordeon ca asa toata lumea canta la bautura". Las mostenire familiei mele si tuturor celor carora le place muzica mea.
La randul meu si eu am primit mostenire un caiet cu cantece de la Ioana Radu si am cantat "Anicuta neichi draga" pana in ziua de azi.
9. Cu ce nume mari ati mai cantat sau ati mai colaborat?
Ion Ghitulescu: Am cantat cu mari solisti precum Ioana Radu, Ion Dolanescu, Maria Ciobanu, Maria Lataretu, Irina Loghin si multi altii. Am mai colaborat si cu foarte multi comici precum Amza Pelea, Stefan Iordache, Stela Popescu, Arsinel,etc.