Ionut Dolanescu: trebuie sa fii nascut pentru muzica
Ionut Dolanescu este fiul Mariei Ciobanu si al regretatului interpret de muzica populara, Ion Dolanescu. Este unul dintre cei mai indragiti interpreti din Romania, s-a impus foarte repede pe piata muzicii populare romanesti, iar albumele sale au cunoscut un real succes.
A cochetat cu muzica clasica o perioada, la un moment dat a cantat si muzica usoara, dar muzica populara i-a ramas in suflet. Ionut Dolanescu vrea sa duca mai departe comoara primita de la parintii sai, traditia familiei sale.
1. Cine a remarcat de prima oara ca aveti talent si cum s-a intamplat?
Cant de mic, de foarte mic. M-am lansat oficial la varsta de 9 ani. Am avut sansa sa debutez sub bagheta dirijorului Ionel Budisteanu pe stadionul din Fetesti.
Imi aduc aminte ca tatal meu a primit doua camasi identice de la o mare admiratoare si o artista in confectionarea costumelor populare, doamna Marina de la Albota. Mi-a cusut si mie o camasa foarte frumoasa, cu multe margele, o adevarata opera de arta. De dragul acelei camasi, tata m-a imbracat in ea si m-a intrebat daca am curajul sa cant doua melodii pe scena. Eu abia asteptam asa ca am zis da fara sa ma gandesc. Imi amintesc cu drag cum m-a prezentat pentru prima oara pe scena bunul prieten al tatalui meu, domnul Tiberiu. Am cantat doua cantece cu ansamblul Rapsodia Romana.
Mai tarziu au urmat colaborari cu mai multe orchestre. La 17 ani am facut primele inregistrari la radio Bucuresti tot cu Ionel Budisteanu.
Doamna Ioana Radu m-a inscris la scoala de muzica la varsta de 6 ani, era o buna prietena cu profesoara de muzica, Lavinia Coman, directoarea scolii de muzica din acea perioada.
2. Care este cel mai mare critic al dumneavoastra din punct de vedere profesional?
Mama si atat cat a trait si tatal meu. Mama este foarte, foarte exigenta, este exigenta cu ea insasi, dar cu ceilalti. Este foarte greu sa canti o melodie pe placul mamei mele. Pot spune ca mama este mentorul meu.
3. Care este cea mai mare provocare in cariera dumneavoastra?
Am avut multe provocari in aceasta viata. Am fost si prezentator, unde am prezentat mai multe emisiuni de divertisment printre care si "Folclorul contra ataca".
De mic copil am visat sa ma fac actor. Visul meu se datora prieteniei dintre tatal meu si marele actor Florin Piersic. Venea acasa la noi, iar atunci era la moda Margelatul, Haiducii lui 7 cai. Ma inspirau povestirile maestrului Florin Piersic dar tata mi-a zis "tu trebuie sa-mi calci pe urme si trebuie sa duci cantecul meu mai departe ".
4. Ca sa fiti in totalitate implinit ce va mai doriti?
Sanatate, nu exista perfectiune in arta si fiecaruia ne lipseste cate ceva, Dumnezeu nu ti le da pe toate.
Am o familie minunata, o sotie tanara, frumoasa si talentata, o mama sanatoasa, extraordinara care si la varsta de 75 de ani este adorata de public. Ma bucur ca in ultimii 15 ani am avut sansa si bucuria sa cant alaturi de parinti mei.
Din punct de vedere material, multumesc lui Dumnezeu, nu-mi lipseste nimic. Nu sunt nici sarac, dar nici foarte bogat, am atat cat imi trebuie ca sa duc o viata buna. Ma consider un om realizat, am doi copii frumosi si sanatosi, un baiat de 4 ani pe nume Vlad si o fetita de doi ani si jumatate Ioana Maria. Publicul ma iubeste. Traiesc intr-un apartament daruit de mama mea, sunt un om simplu care a mostenit acest talent.
5. Care a fost cel mai frumos concediu?
Nu am avut concediu in viata mea, pot spune ca toata viata mea e un concediu. Anul trecut a fost o experienta extraordinara cand am fost invitati de nasii nostri in Thailanda. Am stat o luna acolo si as putea spune ca este una din vacantele frumoase petrecute cu sotia mea Doinita.
6. Cum vedeti folclorul peste 10 ani?
Nu stiu ce sa zic, cred ca ar trebui sa se faca o diferentiere clara intre profesionisti si amatori. Nu sunt de acord cu posturile de televiziune care promoveaza non valorile. Sunt de parere ca orice gen de muzica poti sa-l inveti, sa-l canti, dar muzica populara nu poti. Tatal meu considera si eu consider la fel ca trebuie sa fi nascut pentru muzica. Daca nu ai acest dar nu poti canta muzica populara.
Avem sansa de a avea un folclor extraordinar, variat. Uitati-va la costumele noastre populare, la dansurile noastre. Avem un folclor foarte bogat si suntem datori sa ducem aceasta traditie, aceasta bogatie a poporului roman mai departe.
7. Daca ati castiga un premiu o operatie estetica ce ati schimba la dumneavoastra?
Ma simt bine in pielea mea, nici sotia mea nu este de acord cu operatiile estetice cu botox sau alte chestii. Cred ca trebuie sa fim asa cum ne-a lasat Dumnezeu. Nu as aduce nicio modificare, chiar daca imbatranesc. Mi-as dori sa imbatranesc frumos, sa-mi tina Dumnezeu mintea sanatoasa.
Imbatranirea este fireasca, fiecare varsta isi are frumusetea ei.