Fuego: Numai primavara ne poate face sa ne iesim din minti de fericire
Incepand cu saptamana trecuta, Fuego a revenit in casele dumneavoastra cu un nou sezon al emisiunii "Fuego si prietenii la Familia Favorit", doar pe Favorit TV.
In fiecare seara de sambata, de la ora 21:00, artistul va poarta intr-o lume fascinanta de cantec, departe de haosul actual, cu un spectacol al oamenilor de suflet.
Printre spectacole si repetitii, Fuego ne-a acordat un scurt interviu in care ne prezinta nobil insemnatatea primaverii si care arata inca o data, desi nu era necesar, ca este un om si un interpret sensibil…
E primavara, iarasi primavara...
"Inc-o data, iar si iara, a iubi e primavara", caci numai primavara ne poate face sa ne iesim din minti de fericire. Unii cred ca starea de primavara e in miresme ravasite-n flori.
Altii ...ca se ghiceste in ninsoarea ciresilor la tample. Eu cred ca starea de primavara e numai in adancuri, in templul din priviri...
Sa facem ordine prin etajerele cu iubiri de portelan si sa alergam desculti prin priviri de drag si paduri de gene inlacrimate de dor si "clipele sa ni se para muguri plini din care infloresc aievea vesnicii".
In repertoriul tau ai multe piese in care canti primavara. Te regasesti in acest anotimp?
Se afla in primavara o tainica noblete si-n verdele ei rade o galesa lumina, o uluire perpetua. E o liniste albastra, ca de inceput de lume, ce ma-ndeamna sa ma-nclin la taine si miresme ce freamata-n ascuns. Miresme ce sunt strans legate de amintiri. E suficient sa le gasim pe cele ce ne-au facut candva fericiti, pentru ca bucuria sa se intoarca.
Ce tablou ar zugravi primavara copilariei?
E un tablou al inocentei si al luminii : malinul nins din gradina bunicii ce ma veghea la geam intr-o regala inflorire, pardesiul de catifea si pantofii de lac de care eram foarte mandru, drumul de lumina de la biserica spre casa, din noaptea tainica, cu sperante ce ardeau in candele aprinse – un covor de liniste, vise si suspine. Simteam ca ma strabatea o senzatie de desprindere de pamant. Un sentiment usor de inaltare. Rugaciunea pe care o spuneam cu Buna, in dreptul lumanarii aprinse, se inalta spre cer si stiam ca cineva acolo sus ma iubeste. Eram sub protectie magica absoluta.
Ce sarbatoare de Pasti iti reinvie acum in memorie ?
Pelerin in tara lui Iisus. Din doua motive. Unul legat de activitatea mea artistica, pentru ca era primul turneu in Israel, coplesitor si emotionant prin intensitatea trairilor la intalnirea cu o generatie pentru care Romania inseamna cea de-a doua casa. Sali arhipline, lacrimi, flori si aplauze frenetice de la un public cald si avid de a mai fredona refrenele ce le-au bucurat copilaria si tineretea. Succesul repurtat m-a determinat sa accept invitatia ca acest turneu sa devina o permanenta si de atunci in fiecare an ma intorc cu drag in mijlocul miilor de romani care ma asteapta cu nerabdare, daruindu-mi iubire si clipe magice.
Cel de-al doilea motiv este legat de revelatia pe care am trait-o pe parcursul pelerinajului la Locurile Sfinte, edificii impregnate de divinitate si de istorie. Am pasit cu piosenie pe taramurile Sfintelor Scripturi: Locul Bunei-Vestiri din Nazareth, Pestera Nasterii Domnului din Bethleem, Raul Iordan, Muntele Fericirilor, Marea Galileii, Gradina Ghetsimani, Muntele Tabor, la Ierusalim pe inaltimea cea sfanta a Golgotei, caci "cetati de masti defileaza spre Golgota, dar numai Celui fara masca i s-au potrivit cuiele si crucea", la Sfantul si de Inviere Izvoratorul Mormant, la locul Inaltarii de pe Muntele Maslinilor si la celelalte Sfinte Locuri care au slujit Domnului Iisus Hristos pentru mantuirea noastra.
Implinind calatoria pe urmele cuvantului intrupat am inteles indemnul "Bucura-te, pelerinule, catre cer, de folosul ostenelii tale!", precum si faptul ca:
"Eu am fugit de pe o cruce
Si-am dat de alta, repetat;
Stiu ca oriunde m-as mai duce,
Am o Golgota de urcat.
Sunt , poate, doar o intamplare
Straina si lui Dumnezeu,
Dar am aceasta grea carare
Sapata in destinul meu."
Ce mesaj transmiti cititorilor site-ului Favorit TV in prag de sarbatoare?
Iubirea sa le picure in suflet pace si bucurie, iar darul meu nu poate fi decat unul muzical, concretizat intr-un nou turneu national intitulat sugestiv "O lacrima de cantec", un buchet de melodii si ganduri curate transpuse intr-un nou album ce poarta aceeasi denumire.
Sedusi de lirismul albumului ce vi-l aduc in dar, sa va impodobiti fruntea cu nestemate si ochii cu lacrimi curate, ce "nasc sub pleoape-nchise si-ngheata 'nainte de-a curge din vise". Caci, ascultatorule, "de-ar fi sa-ti impartasesti odata tu bogatiile ce ai,/Din toate darurile tale, ti-as cere o lacrima sa-mi dai!"
Iar eu, topit intr-o lacrima in care s-a-necat cuvantul, sa va cant pana la capatul lumii peste primaveri inflorite si iubiri nesfarsite.
Stiu ca esti nu numai un mare iubitor de poezie, dar si un rostitor sensibil care stie sa creeze emotia. Ce versuri crezi ca s-ar potrivi pentru finalul acestui interviu?
Creste firul ierbii peste glie.
siruri de cocori se-ntorc pe-un nor.
florile si soarele - si viata
se-mpletesc in scumpul martisor.
Pe sub ii de mame si fecioare
se framanta pur acelasi dor;
sa ne-mparta cate-o sarutare,
semn ca au primit un martisor.
Canta muntii, Dunarea si Marea,
codrii si pamantul roditor.
neamu-ti sterge lacrima si cinta
cand isi pune Tara - Martisor.
Iar de bat furtuni sa ne-mpresoare,
imnul nostru urca-n viitor;
inimile noastre-s martisoare
ce pulseaza-n sfantul Tricolor."
George Filip