Margareta Clipa: In fata microfonului si a mortii suntem singuri
Considerata ambasadoarea Sucevei si a Bucovinei, Margareta Clipa este una din marile doamne ale cantecului popular. Ne bucura sufletele cu melodii deosebite, texte frumoase si interpretare pe masura.
1. Cine a remarcat de prima oara ca aveti talent si cum s-a intamplat?
Margareta Clipa: Cant de la o varsta foarte frageda, eram la gradinita si am fost remarcata pentru prima oara de educatoarea mea. Dupa care, profesoara de muzica din scoala, mai tarziu, de un instructor de la Radauti, domnul Mircea Bancescu de la Casa de Cultura "Braduletul".
In anul 1978 am dat examen pentru admitere la Ansamblul Ciprian Porumbescu si de atunci pana in ziua de astazi sunt aici.
2. Care este cel mai mare critic al dumneavoastra din punct de vedere profesional?
Margareta Clipa: Eu sunt cel mai mare critic al meu. Dupa fiecare aparitie imi dau seama daca a fost bine s-au ar trebui sa schimb ceva.
3. Care a fost cea mai mare provocare in cariera dumneavoastra?
Margareta Clipa: In fiecare an sunt provocata sa scot la lumina cantece noi, sa muncesc si sa fiu in competitie cu mine.
4. De ce muzica populara?
Margareta Clipa: Asa te nasti, e un har de la Dumnezeu. Nu alegem noi, alege Dumnezeu.
5. Care a fost momentul de cotitura in activitatea dumneavoastra si cui se datoreaza?
Margareta Clipa: Nu am avut momente de cotitura. Cand muncesti si ai rezultate nu sunt momente de cotitura. Am avut multe momente de ascensiune, momente cand m-am bucurat. Am un numar foarte mare de cantece si cred ca cine nu-si cunoaste valoarea nu trebuie sa o aiba.
6. Ce superstitii aveti inainte sa urcati pe scena?
Margareta Clipa: Nu am superstitii, dar inainte de a face orice lucru zic "Doamne ajuta".
7. Care este cel mai pretios trofeu?
Margareta Clipa: Nu cred ca as putea sa spun care este mai pretios, toate sunt pretioase pentru mine. De curand am primit o diploma de recunostinta. Premiul VIP e premiul confidential. Este o recunostinta din partea Bucovinei si a orasului Suceava.
8. Cui lasati mostenire cantecul dumneavoastra?
Margareta Clipa: Dumnezeu imparte darurile, nu eu.
9. Cum vedeti folclorul peste 10 ani?
Margareta Clipa: Cred ca folclorul este pe maini bune. Cine isi doreste sa cante trebuie sa-si aleaga un profesor bun. Dumnezeu iti da harul dar trebuie sa-l dezvolti: sa ai pe cineva care sa te invete, sa te dirijeze, sa-ti spuna unde gresesti.
In fata microfonului si a mortii esti singur. Nu te ajuta nimeni. Pe scena nu poti sa furi nimic, daca intr-o alta meserie mai poti sa amani pe maine, cand intri pe scena ai ajutorul orchestrei si atat. Tu trebuie sa demonstrezi cat de bun esti. Nu poti sa pacalesti pe nimeni pentru ca aici tine de aplauze. Aplauzele sunt recunostinta noastra ca artisti.
10. Daca ati castiga un premiu o operatie estetica ce ati schimba la dumneavoastra?
Margareta Clipa: Mi-e greu sa spun lucrul asta, dar as folosi operatia numai daca tine de sanatate. M-am gandit, nu o data ci de mai multe ori ca daca ar fi sa mor nu as vrea sa fiu autopsiata. Vreau sa fiu asa cum m-a lasat Dumnezeu. Imi doresc sa fiu sanatoasa si sa nu trebuiasca sa recurg la niciun fel de operatie. Calitatea unui om nu consta in operatii estetice. Calitatea unui om consta in ceea ce are in cap si sa demonstreze ca este bun in ceea ce face.