Alunul- planta minune
Alunele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale terapeutice.
Sunt o adevarata mina de energie, având o valoare calorica si nutritiva foarte apropiata de cea a carnii. Este bogata în vitamine (A, B1, B2. C) si în minerale precum fierul, fosforul, potasiu si calciu.
Este recomandat pentru urmatoarele afectiuni:anemie, diabet, pietre la rinichi, boli pulmonare.
Recomandari:
Alunele se pot consuma dupa ce se îndeparteaza coaja. Sunt foarte bune macinate si amestecate cu miere poliflora.
Pentru varice este recomandat sa se faca o infuzie din frunze de alun. Se foloseste doua lingurite de frunza de alun peste care se adauga o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se bea de trei ori pe zi înainte de masa pe o perioada de trei saptamâni.
Uleiul din fructe de alun se foloseste împotriva infectiilor cailor respiratoare. Prin presare la rece, se poate obtine uleiul de alune, care nu se conserva foarte mult timp, dar care are efecte tamaduitoare foarte puternice. Se recomanda sa se consume o lingurita de ulei luata seara si una dimineata, timp de 15 zile.