Cum sa folosesti anasonul pentru tratarea diverselor afectiuni
Anasonul este o planta anuala aromatica, erbacee, ce poate atinge o inaltime de 60 - 80 cm. Perioada de inflorire a anasonului este iunie - septembrie. Frunzele de anason sunt putine si rare, iar florile mici si albe sunt produse in umbrele dense. Fructele de anason sunt mici si verzui si pot fi culese de la sfarsitul lui august pana la sfarsitul lui septembrie. Fructele de anason se folosesc sub forma de seminte si ulei din seminte.
Beneficiile tratamentului cu anason
Anasonul este bogat in calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si vitaminele A1, B1, B2, B3, B5, B6, C si E, fiind foarte benefic pentru organism.
Anasonul ajuta digestia, curata mucusul cailor respiratorii, combate infectiile si stimuleaza lactatia pentru mamele care alapteaza. De asemenea, anasonul calmeaza simptomele menopauzei, ajuta la afectiunile cailor urinare si are un slab efect laxativ. Anasonul se foloseste si la eliminarea viermilor intestinali.
Cum se foloseste anasonul
Pentru eliminarea viermilor intestinali, la sugari se recomanda infuzie din 5-6 fructe de anason la o cana mica, iar la adulti, o lingurita de fructe de anason la 300 ml apa clocotita. Se lasa 15 minute, dupa care se strecoara si se bea in trei reprize inaintea meselor principale.
Adaosul de frunze de anason la anumite alimente grele, precum fasolea, usureaza digestia.
De asemenea, se poate face infuzie cu frunze de anason (30 g la un litru de apa), o ceasca dupa mese.
Pentru astm, tuse, convulsii, digestii lente sau spasme intestinale se recomanda infuzii cu seminte de anason (1 lingurita la o ceasca de apa clocotita, infuzata 10 minute) – o ceasca dupa mese.
Decoctul de radacini de anason (30 g la un litru de apa) este benefic in cazul durerilor menstruale.