Anghinarea
Anghinare este una dintre cele mai populare culturi comestibile din regiunea mediteraneana, cunoscuta înca din timpuri stravechi pentru beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile medicinale importante.
Este cultivata în special pentru solzii carnosi ai inflorescentei sale, dar si pentru receptaculii florali care sunt comestibili.
Anghinarea reprezinta o sursa excelenta de vitamina C, fibre alimentare, vitamina K, acid folic, magneziu si potasiu. Pe lânga acestea, ea contine vitamina B6, fier si fosfor.
Poate fi consumata în stare proaspata, si este astfel apreciata pentru efectele ei vindecatoare în ceea ce priveste diareea cronica, dar si în tratarea diabetului, hemoroizilor si migrenelor.
Anghinarea trateaza diverse afectiuni digestive si imbunatateste functiile ficatului, pentru care are rol de detoxifiere; cel mai important rol al sau il demonstreaza prin normalizarea valorii colesterolului. Ceaiul de anghinare este recomandat si diabeticilor pentru normalizarea glicemiei. De asemenea, este si un bun diuretic si poate fi folosit si pentru tratarea afectiunilor rinichilor.
Constipatiile, fermentatiile intestinale, colitele, hemoroizii precum si lipsa apetitului pot fi tratate prin doua cani de ceai de anghinare zilnic. Ceaiul de anghinare are rolul de a diminua zaharul din sânge având bune rezultate in unele forme de diabet. Anghinarea este, într-adevar, o planta miraculoasa. Se numara printre putinele plante care nu au nici daunatori si nici boli. Pe lânga asta, odata folosita în tratamente, nu are nici un fel de contraindicatii si nici efecte secundare.