Ardei Iute
ARDEIUL IUTE
Ardeiul iute face parte din aceeasi specie cu ardeiul gras, dar contine capsaicina, substanta chimica responsabila pentru gustul iute sau picant. Nivelul de capsaicina variaza foarte mult, chiar si la ardeii din aceeasi planta.
Doar 3 linguri de pudra de ardei iute ofera 67% din necesarul zilnic de vitamina C si sunt o sursa buna de vitaminele A, B6, si K. Totusi se recomanda un consum moderat de ardei iuti, deoarece ingeraraea unor cantitati mari de catre adulti, sau chiar a unor cantitati mici de catre copii, poate cauza greturi, voma, sau dureri abdominale. Consumati cu moderatie, ardeii iuti genereaza caldura care poate stimula apetitul si poate ajuta digestia.
Cercetarile au demonstrat ca substanta capsaicina aduce beneficii importante sanatatii si se intrebuinteaza pe larg in unguente, pentru a alina durerile asociate artritei, durerile musculare si pe cele asociate unor boli nervoase (neuropatii).
Un studiu realizat in anul 2011, prezentat in revista “Infectious Agents and Cancer” a aratat efectul capsaicinei impotriva cancerului: a cauzat apoptoza, sau sinuciderea celulelor canceroase, determinandu-i pe autori sa sugereze ca “poate avea un rol in diminuarea riscului de cancer de prostata”. Studiile din aceeasi revista au demonstrate felul in care capsaicina inhiba direct dezvoltarea celulelor leucemice.