Ardeiul iute
Ardeiul iute este cunosut mai ales drept condiment alimentar, este apreciat pentru gustul sau picant si pentru savoarea sa dar reprezinta si un stimulent foarte important, un antiseptic ce contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten. Pe langa acestea ardeiul mai contine si vitaminele K si B6, potasiu, fibre alimentare, magneziu, fosfor si multe altele.
Este folosit pentru urmatoarele afectiuni: întareste circulatia sângelui si a inimii, ajuta la arderea grasimilor din corp, îmbunatateste memoria, previne atacurile cardiace, sporeste apetitul, elimina starea de oboseala, are efecte antiinflamatorii si antireumatice, etc.
Ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, care reduce durerile si inflamatiile.
Cea mai mare proprietate vindecatoare o are pudra de ardei iute. Se obtine prin uscarea si zdrobirea ardeilor, pentru ca, astfel, acizii care cauzeaza efectele negative sunt eliminati.
Tinctura de ardei este folosita împotriva starilor de depresie, a alcoolismului si asupra sistemului nervos. Aceasta se obtine prin taierea foarte marunta a ardeiului iute peste care se toarna alcool de 90 de grade. La doua lingurite de ardei iute se adauga 100 ml alcool, se lasa la macerat 15 zile amestecând din când în când. Ulterior se strecoara prin tifon iar solutia rezultata se foloseste de trei ori pe saptamâna.