Cartoful si proprietatile lui
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta zona a cartofului este coaja. Coaja cartofului con?ine pigmen?i cu ac?iune antioxidanta ?i antitumorala , vitamina B, fibre alimentare ?i multe altele.
Pentru uz extern cartofii sunt folosi?i în arsuri, crapaturi ale pielii, erup?ii cutanate, etc. Se recomanda cataplaseme din cartofi cruzi pu?i pe zona afectata ?i se bandajeaza locul.
Cartofii mai sunt indica?i pentru persoanele care au problem cu tenul, de exemplu pentru un ten gras se recomanda o masca din cartofi cruzi ?i ra?i amesteca?i cu miere.
Pentru un ten uscat sau mixt se folose?te o masca din cartofi fier?i ?i pasa?i amesteca?i cu un galbenu?. Masca se aplica pe ten ?i se lasa sa ac?ioneze 15 minute, se repeta procedeul în fiecare zi timp de o luna.
Pentru uz intern, au efecte antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante.
Se folose?te coaja de la doi cartofi mai mari, se lasa sa fiarba în apa cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca ?i se trece printr-un tifon. Se consuma trei cani pe zi pe stomacul gol timp de trei saptamâni.
Sucul de cartofi are proprieta?i antibacteriene ?i poate sa vindece ulcerul gastric.
Printr-o cura cu suc de cartofi scade tensiunea. Se consuma câte un pahar de suc de trei ori pe zi. Cura dureaza 45 de zile ?i se face de doua ori pe an.