Catina
Catina este una dintre cele mai nutritive plantesi mai este întâlnita si sub denumirea de catina alba, catina ghimpoasa, catina de râu, sau chiar dracila din cauza spinilor.
Se gaseste sub forma unui arbust tufos si este extrem de rezistenta la ger si la seceta. Este prezenta în regiunile deluroase a Munteniei si Moldovei si în zona Buzaului.
De la catina se folosesc fructele, care contin aproape toate vitaminele si minerale necesare organismului uman. Scoarta de pe ramuri are efecte antiseptice, astrigente si remineralizante, în timp ce radacinile sunt antibiotic si un stimulent imunitar extraordinar.
Beneficiile catinei
Previne accidentele vasculare
Datorita proprietatilor antioxidante uleiul de catina împiedica depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sânge. Protejeaza celulele musculare ale inimii împotriva stresului oxidativ. Se recomanda consumarea unei lingurite de ulei de catina în fiecare dimineata pe stomacul gol pentru o perioada de patru saptamâni.
Trateaza anemia
Anemia se datoreaza lipsei de fier din organism. Sucul de catina care este plin de vitamine si minerale si ajuta organismul sa absoarba fierul mai usor si sa amelioreaze simptomele. Se recomanda consumarea unei lingurite de suc de catina diluat cu iaurt, dimineata si la prânz pe o perioada de sase saptamâni.
Previne gripa
Sucul de catina contine nutrienti necesari pentru organism si întareste sistemul imunitar. Se tine o cura pe o perioada de trei saptamani în care se consuma trei lingurite de suc pe zi.
Scade nivelul colesterolului în sânge
Datorita acizilor polisaturati, uleiul de catina scade colesterolul.
Hepatita si ciroza
Foarte benefic pentru aceste afectiuni este sucul de catina, acesta se obtine prin zdrobirea si filtrarea sau mixarea fructelor de catina. Are un efect regenerativ hepatic, antiinfectios si drenor biliar. Se beau zilnic 100 ml de suc de catina pe stomacul gol, cu jumatate de ora înainte de masa. Cura dureaza doua saptamani.