Catina si beneficiile ei
Catina se utilizeaza deopotriva în industria alimentara, în silvicultura, în farmacie dar ?i ca planta ornamentala. Fructul de catina con?ine de doua ori mai multa vitamina C decât mace?ul ?i de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte con?inutul depa?e?te 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier ?i sodium ?i uleiuri complexe.
Beneficiile catinei:
- Vindeca bolile de stomac. Datorita proprieta?ilor antiinflamatorii, catina devine un ajutor de nadejde în tratarea bolilor gastrice.Uleiul de catina prezinta proprieta?i curative ?i de protec?ie a sistemului gastrointestinal. Reduce efectele daunatoare ale unor bacteria.
- Regenereaza pielea. Catina are un numar foarte mare de nutrien?i care sunt foarte benefici pentru piele, dar mai ales cantitatea de Omega 7 pe care o con?ine, ajuta pielea sa se regenereze, reducând ?i ridurile.
-Reduce nivelul de colesterol. Se recomanda consumarea ceaiului de catina pentru a reduce colesterolul. Ajuta la cura?area vaselor sanguine , depunerile de colesterol ?i îmbunata?e?te circula?ia fluidului vital. Ceaiul se prepara din doua linguri?e de plante peste care se pun 250 ml apa fierbinte. Se lasa la infuzat trei minute dupa care se consuma doua cani pe zit imp de trei luni.
- Previne cancerul. Ceaiul de catina poate contribui la prevenirea cancerului. Are un con?inut ridicat de antioxidan?i care protejeaza celulele organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi. Se recomanda consumarea a trei cani de ceai pentru o perioada de trei saptamâni, cu o pauza de doua saptamâni dupa care se reia.