Ceapa- leguma minune
Principalele proprieta?i ale cepei:
Ceapa ajuta la men?inerea sanata?ii creierului si a inimii, întareste oasele, ajuta la digestie si reduce chiar si riscul dezvoltarii cancerului.
De asemenea, ceapa poate compensa vatamarea oxidativa a fibrelor musculare si a tesuturilor din corp, cauzata de antrenamentele fizice excesive. În urma unor studii s-a demonstrate ca ceapa ajuta la prevenirea stresului oxidative de la nivelul creierului, dupa efort.
Tot în urma unor studii s-a descoperit ca mirosul în?epator al cepei dat de sulfura de alil, protejeaza vasele de sânge împotriva problemelor cauzate de colesterol, ?i ajuta ?i la digestia unor alimente.
În urma unor cercetatari ?tin?ifice, s-a demonstrate ca oamenii care consuma frecvent ceapa au un risc mai scazut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare si a anumitor tipuri de cancer, comparativ cu alti oameni care evita aceasta leguma. Specialistii cred ca aceasta capacitatea a cepei este asociata cu flavonoizii care blocheaza agentii ce favorizeaza aparitia cancerului si pe care îi detine alimentul.