FARMACIA NATURII - DOVLECELUL
DOVLECELUL
Spre deosebire de ruda sa apropiata dovleacul, dovlecelul se recolteaza cand nu ajunge la maturitate; daca este lasat pe planta sa creasca prea mult, devine fibros si neapetisant. Cea mai cunoscuta specie de dovlecel, este Zucchini, numit si courgette. Chiar daca majoritatea persoanelor consuma doar fructul, italienii, francezii si alte natii consuma si florile sale galbene.
Dovlecelul aduce beneficii nutritive importante, o portie de o cana (180 gr.), asigura aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A si este o sursa semnificativa de vitaminele B6, C si K, de acid folic, tiamina, magneziu, mangan, potasiu si cupru. De asemenea, ofera un nivel ridicat al antioxidantilor betacaroten, luteina si zeaxantina. Majoritatea nutrientilor din dovlecel rezista bine la gatit, iar acestia sunt nutrientii prezenti in cantitatile cele mai mari.
Un articol publicat in revista “Public Health Nutrition” a aratat ca extractele de dovlecel reduc simptomele unei afectiuni comune la barbatii in varsta, hipertrofia prostatica benigna. Continutul ridicat de luteina poate proteja impotriva dementei asociate imbatranirii, dupa cum sugereaza o recenzie din 2010 din “Clinics in Geriatric Medicine”.