FARMACIA NATURII - LINTEA
LINTEA
Lintea isi are originea in regiunea mediteraneeana si a inceput sa fie cultivata si utilizata de catre civilizatiile antice din Egipt, Siria, Grecia si Turcia, dar si din alte locuri, incepand cu anul 8000 i.Hr.
Printre varietati se numara familiara linte bruna, lintea rosie si lintea verde. Lintea este bogata in vitamina B6, in acid folic, fibre, proteine, acid pantotenic, tiamina, mangan, fier, cupru, potasiu si zinc. Este o sursa buna de vitamina C, niacina, riboflavina si seleniu. In plus, contine si antioxidanti.
O meta-analiza din 2009 (adica o comasare a mai multor studii asociate), publicata in revista “Diabetologia”, a aratat ca lintea, la fel ca alte leguminoase, imbunatateste controlul glucozei din sange la persoanele cu diabet.
O analiza publicata in 2011 in “Journal of Agricultural Food Chemistry”a aratat ca leguminoasele contin un nivel ridicat de antioxidanti fenolici, iar autorii au sugerat ca lintea “poate fi folosita ca supliment in dieta pentru imbunatatirea sanatatii”.
Fiind bogata in proteine, lintea este un ingredient comun al dietelor in care proteinele animale sunt rare sau sunt excluse in totalitate din alimentative.