FARMACIA NATURII - RODIA
RODIA
Rodia isi are originea in Persia, Iranul de astazi, unde a inceput sa fie cultivata acum 5000 de ani. Este mentionata in mitul grecesc al Persefonei, precum si in Biblie, care consemneza pofta israelitilor de a manca o rodie in dificila lor calatorie prin desert. In Evul Mediu si mai tarziu a fost considerata un simbol al fertilitatii – prima sotie a regeui englez Henric al VIII-lea, Caterina de Aragon, manca seminte de rodie in spranta ca va avea un fiu.
Fructul contine seminte rosii, sau arile, care sunt separate de coaja prin membrane. Sucul se foloseste pe larg, in deosebi in melasele de rodii, un ingredient traditional in bucataria din Orientul Mijlociu, care se prepara din sucul de rodii, zahar si suc de lamaie.
Sucul de rodie este o sursa excelenta de vitamina K, acid folic, potasiu si mangan, precum si o sursa buna de vitaminele E si B6, si de acid pantotenic. In plus, este bogat in taninuri si flavonoide antioxidante.
Intr-o recenzie din 2009 publicata in revista “Nutrition and Cancer”, autorii au descris nivelul mare de compusi antioxidanti din sucul de rodie. Acestia au prezentat pe scurt rezultatele studiilor care arata ca extractul de suc inhiba dezvoltarea celulelor canceroase la san, prostata, colon si plamani. O proba clinica a examinat efectele extractului asupra pacientilor cu cancer de prostata, semnaland ca reduce progresia bolii. Fructul pare a proteja si de cardiopatii, potrivit unui articol din “ Nutrition Reviews”, care a concluzionat ca reduce presiunea sangvina si imbunatateste fluiditatea sangelui.