Grapefruitul
Sezonul citricelor este un prilej excelent de a consuma aceste fructe din abundenta, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduc acestea sanatatii.
Grapefruitul este delicios, revigorant si bogat în compusi numiti flavonoizi, cu proprietati anticancerigene.
Aceste substante importante s-au dovedit eficiente în inhibarea proliferarii celulelor cancerigene si în prevenirea expansiunii tumorilor în organism.
În urma unor studii amanuntite s-a dovedit ca flavonoizii din citrice protejeaza si împotriva bolilor de inima, precum ateroscleroza sau boala coronariana periferica. Vitamina C, acidul folic si potasiul din citrice sunt alti nutrienti care contribuie la mentinerea sanatatii generale.
Fructele de grapefruit, în special cele cu pulpa rosie, furnizeaza o cantitate importanta de vitamina C. Însa acesta nu este singurul beneficiu al acestor citrice acre-amarui, foarte sanatoase.
- Reduce greutatea corporala. Grapefruitul contine un tip de enzime care ard grasimile, furnizeaza lichid organismului si foarte putin sodiu. Aceste trei caracteristici, combinate, transforma fructele de grapefruit într-un aliment excelent pentru stimularea metabolismului, o conditie esentiala pentru pierderea în greutate.
- Prevenirea artritei. Acidul salicilic din fructele de grapefruit ajuta la descompunerea calciului anorganic din corp, care ajunge sa se acumuleze la nivelul cartilajelor încheieturilor, degenerând în boli articulare. Simptomele artritei pot fi ameliorate cu ajutorul sucului de grapefruit, amestecat cu mici cantitati de otet din cidru.
- Actiunea antiseptica. Tot acidul salicilic din fructele de grapefruit are si un bun efect antiseptic, tratând infectiile bacteriene si fungice.
Licopenul din grapefruitul rosu este un antioxidant puternic cu efect anticancerigen. Aceleasi citrice sunt cunoscute pentru efectul lor de reducere a nivelului de colesterol si pentru îmbunatatirea functionalitatii sistemului gastrointestinal.