Hreanul si beneficiile lui
Hreanul mai este cunoscut ?i sub numele de radacina-salbatica sau tormac. Este o planta legumicola perena, din familia Brassicaceae, cu tulpina subterana cilindrica, groasa, alba (folosita în alimenta?ie drept condiment), cu frunzele mari ?i cu flori albe. Se presupune ca hreanul este originar din sud-estul Europei ?i din vestul Asiei, însa în prezent este popular în toata lumea. Poate atinge pâna la 1,5 metri înal?ime ?i este cultivat în special pentru radacina mare ?i alba, însa chiar ?i frunzele sale sunt comestibile.
Este foarte bogat în saruri minerale, printer care amintim sarurile de calciu, de magneziu, de sodiu, de potasiu, de fier, iar frunzele con?in în plus vitamina B ?i C.Pe lânga asta, hreanul mai are ?i numero?i acizi organic dar ?i substan?e cu character antibiotic.
Remedii naturiste
- Calmeaza durerile. Se pot folosi comprese din frunzele pisate de hrean verde, peste care se pune ulei. Compresa se aplica pe zona afectata ?i se lasa sa ac?ioneze jumatate de ora.
- Dureri de rinichi. Se prepara un fel de turta din faina de grâu cu hrean ras ?i o?et, care se pune pe zona lombara, se leaga cu o fa?a ?i se lasa minim doua ore.
- Ajuta la eliminarea viermilor intestinali. Se prepara un amestec din hrean ras, miere de albine, lamâie ?i ceapa. Se administreaza câte o linguri?a de trei ori pe zi.
- Lupta împotriva gripei. Înca de la primele simptome, se recomanda sa se consume hreanul în salate, ciorbe sau pur ?i simplu a?a proaspat. Ajuta la desfundarea nasului, la scaderea febrei ?i la evitarea infec?iilor în gât.
- Lupta împotriva reumatismului. Tratamentul trebuie urmat pe o perioada de trei saptamâni. Într-o cana cu lapte cald se adauga doua linguri?e de hrean ras. Acest preparat se be ape stomacul gol, o data pe zi.