Laringita
Laringita este o boala inflamatorie acuta a laringelui si apare în cazul unei viroze sau al altor infectiuni. Poate aparea si din cauza unei iritatii sau infectii, variatii bruste de temperatura, suprasolicitarea vocii si atmosfera umeda si poluata.
Semnele bolii sunt: raguseala, dureri în gât, tusea, oboseala si febra moderata. Pot sa apara uneori jena la înghitit, uscaciune a gâtului, o tuse uscata iritativa si în situatii particulare, tumefieri ale nodulilor limfatici ai gâtului si dureri ce pot sa ajunga pâna în zona urechilor.
Cum prevenim laringita?
Evitati fumul de tigara, infectiile respiratorii, consumati multe lichide caldute, îndulcite cu miere precum:
- Ceai de nalba. Este recomandat sa se consume doua sau trei cani pe zi, îndulcite cu miere, iar dupa ele nu se mai consuma nimic, timp de o jumatate de ora.
- Frunze de patlagina. Este un ceai antiinflamator, bactericid, hemostatic si cicatrizant. Se face infuzie cu o lingurita de frunze la o cana cu apa clocotita. Se beau doua, trei cani pe zi.
Tratamente naturale pentru laringita
- Ceai de busuioc si miere. Se adauga o lingurita de miere la ceaiul din 10 frunze de busuioc si se bea încet. Este recomandat sa se consume câte 3 cani pe zi.
- Flori si frunze de nalba mare .Este un ceai antiinflamator si calmant. Se face infuzie cu o lingurita de flori la o cana cu apa clocotita. Se beau doua cani pe zi.
- Frunze de salvie. Este un ceai antiseptic, antispastic, cicatrizant. Infuzia se prepara din doua lingurite de frunze la o cana cu apa clocotita. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
- Hrean ras. Se amesteca cu miere în cantitati egale din care se iau doua, trei lingurite dupa mesele principale.
- Sirop din decoct concentrat de praz, Se fierb 200 g praz într-un litru de apa amestecat cu miere în cantitati egale. Se iau 4-5 linguri pe zi.
- Sirop de smochine. Se fierb 500 g smochine într-un litru de apa la care se adauga 250 g miere. Se ia câte o lingurita de doua, trei ori pe zi.
- Siropul de ceapa. Se fierb 4-6 cepe taiate felii într-un litru de apa timp de 15 minute la foc mic.