LUCERNA
Lucerna este o planta medicinal leguminoasa, raspândita în tara noastra, mai putin în zona de nord-vest, deoarece nu agreeaza excesul de umiditate sau solurile acide.Mugurii ei tineri sunt extrem de apreciati in salate, iar funzele sunt folosite la prepararea tincturilor si a extractelor lichide sau solide folosite in medicina naturista. Planta atinge o inaltime de aproximativ 60 cm si are flori violet-azurii vara, bogate in nectar
Lucerna este bogata in vitamina B6 si E, are in compozitia sa si suficienta vitamina D, precum si calciu si fosfor, care fortifica scheletul osos si dantura copiilor. Datorita continutului ridicat de fibre alimentare, lucerna se recomada in constipatie, avand un usor effect purgativ, si persoanelor care se baloneaza des.
Este un antipiretic si diuretic natural de aceea este buna pentru prevenirea inflamatiilor vezicii urinare si ale prostatei. Actioneaza benefic si in durerile articulare si reumatice.
Se recomanda pentru detoxifierea si stimularea functiei ficatului, pentru purificarea sangelui, ca tonic general si intaritor al sistemului imunitar.Lucerna are capacitatea sa absoarba si sa elimine toxinele din organism, dar si pentru eliminarea retentiilor de apa din tesut
Ttinctura de lucerna ajuta la dizolvarea cheagurilor din sange.Are un puternic effect antimicrobian si antifungic.
Cataplasma cu planta proaspat zdrobita ajuta în vindecarea ranilor deschise.
Sucul este cel mai bun produs obtinut din lucerna. Se foloseste planta care nu depaseste 15-20 cm. Se culege fara radacina si se stoarce, fie prin presare, fie într-un storcator de fructe. Se iau cîte 50 ml dimineata, pe stomacul gol, în cure de cîte 10 zile, cu 5 zile pauza.
Sucul de lucerna are efect energizant, cicatrizant. E recomandat în bolile cronice: hepatita, ciroza, insuficienta renala, scleroza multipla, accidente vasculare.Este contraindicate persoanelor cu depresii majore sau boli psihice.