Nucul
NUCUL
În România, nucul este cultivat în toata tara, de la ses pâna la altitudinea de 700-800 de metri, fie ca arbori izolati în camp deschis
Datorita continutului biochimic foarte diversificat, exista multiple proprietati terapeutice.
Frunzele si cojile verzi ale fructelor au urmatoarele însusiri:
- hipoglicemiante, depurative;
- stomahice, antidiareice, antiseptice intestinal, bactericide, antifungice, dezinfectante gastro-intestinale, astringente, vermifuge, antiscorbutice, tonic-amare;
- usor hipotensive, antialergice, hemostatice;
- antiinflamatoare, antisudorifice, dezinfectante renal, antisifilitice;
Miezul fructelor mature are proprietati:
- nutritive (hipocalorice), energizante, antianemice, tonifiante fizic si psihic;
- laxative, vermifuge, emoliente, calmante.
- bai generale si spalaturi (decoct din 200 g frunze la 3-5 litri apa, eventual cu 2 kg sare marina, care fierbe 15 minute, se strecoara si se adauga în apa de baie) pentru eruptii purulente, ulceratii cutanate, rani greu vindecabile, eczema si cojipe cap la copii, scabie seboree si caderea masiva a parului.
- bai de sezut cu decoct concentrat contra hemoroizilor externi.