Papadia
Papadia are multiple întrebuintari atât în farmacia naturii, cât si în bucatarie. Apare primavara devreme si o putem gasi pâna toamna târziu.
Papadia este folosita de mii de ani pentru atenuarea multor suferinte, este plina de vitamine si minerale.
Beneficiile tratamentului cu papadie
În scop terapeutic, de la papadie se folosesc frunzele, planta întreaga prin smulgere si radacinile.
S-a dovedit ca frunzele de papadie contin vitaminele A, B, C, D si H, luteina, betacaroten, elemente care ajuta la pierderea în greutate.
Specialistii sustin ca papadia îmbunatateste functiile hepatice si ajuta la vindecarea bolilor de ficat. Este un diuretic puternic, curata sângele si sistemul digestiv, elimina metalele grele din tesuturi si ajuta la dizolvarea pietrelor de la rinichi. Se consuma zilnic o cana de ceai facuta din doua lingurite de papadie peste care se adauga o cana de apa clocotita.
Reduce riscul de infarct datorita continutului ridicat de potasiu si magneziu. Aceste doua minerale scad tensiunea si colesterolul si ajuta la detoxifierea sângelui, reducând astfel riscul bolilor de inima, a infarcturilor si a atacurilor cerebrale. Se recomanda radacinile de papadie consumate în stare cruda, precum si cele uscate folosite la prepararea ceaiului. Au un efect depurativ, sudorific si diuretic.
Tulpinile proaspete de papadie se folosesc cu succes si în bolile de piele, îmbogatesc sucul gastric, curata stomacul de substante care se elimina greu, pot dizolva calculul biliar fara dureri, pot stimula activitatea hepatica si biliara.
Datorita efectului sau depurativ, o cura cu tulpini proaspete de papadie, de trei-patru saptamâni, ajuta în artrita si reumatism.