Salvia
O planta aromatica folosita intens pentru proprietatile sale medicale dar si culinare. Este bogata în vitamina A, fier, calciu si potasiu. Ajuta la prevenirea luxatiilor, inflamatiilor, hemoragiilor si întareste sistemul nervos. Contine numeroase uleiuri volatine, flavonoide si acizi fenolici care actioneaza ca antioxidanti.
Salvia ajuta la îmbunatatirea memoriei. Datorita continutului mare de vitamina A si calciu, salvia este extrem de importanta pentru cresterea si dezvoltarea corespunzatoare a dintilor, oaselor si pielii.
Beneficiile tratamentului cu salvie
Ajuta la vindecarea ranilor si inciziilor chirurgicale si actioneaza ca un antiseptic.
Previne aciditatea si îmbunatateste digestia.
Substantele cicatrizante din salvie sunt folosite de catre industria cosmetica în creme si lotiuni. Ceaiul de salvie este benefic în tratarea febrei, racelilor si durerilor de cap.
Poate reduce durerile articulare, dar si pe cele musculare, datorita proprietatilor antispasmodice (poate fi o solutie si pentru a diminua atacurile de astm).
Dureri puternice de cap
Este recomandat sa pui pe frunte o compresa cu ceai cald de salvie pentru a diminua migrenele.
Balonare, constipatie si diaree
Toate pot fi tratate cu succes de compusii activi din salvie. În cazul primelor doua afectiuni se pune o compresa cu ceai cald pe abdomen ca sa se relaxeze. Te va ajuta sa scapi de crampe, dar si de gaze. Pentru diaree, este bine sa bei ceai rece de salvie (între doua si patru cesti pe zi).