Secara
Este una dintre cele mai importante cereale. Se aseamana doar aparent ca aspect si structura cu grâul. În realitate boabele de secara sunt de forma ovala, mai alungite decât boabele de grâu. Culoarea boabelor de secara este si ea diferita de a celor de grâu, de regula este gri-vernil datorita clorofilei si uneori galbena sau maronie.
Sunt foarte bogate în vitamina, au un continut ridicat de magneziu, zinc, fosfor si altele.
Boabele de secara contin proteine cu continut mare de aminoacizi si au proprietati antioxidante si imunostimulatoare.
Proprietatile boabelor de secara:
Femeile care consuma produse din secara au mai putine riscuri în a avea cancer mamar, iar cei care consuma pâine integrala de secara sau din alte cereale integrale vor avea mai putin probleme cu bolile vasculare.
Micsoreaza rata de dobândire a diabetului datorita faptului ca produsele din secara scad nivelul de insulina.
Fibrele din secara împing mai rapid toxinele spre colon, favorizând eliminarea mai usoara a acestora; de aceea produsele bogate în fibre au mereu rolul de a preveni aparitia cancerului de colon, protejând eficient celulele sanatoase;
Femeile aflate în perioada postmenopauza si care sufera de tensiune ridicata, au colesterolul ridicat sau au diferite afectiuni cardiovasculare trebuie sa consume de 6 ori pe saptamâna cereale integrale, în special secara si ovaz; tot în cazul femeilor, secara scade sansele aparitiei cancerului de sân, atât în perioada premenopauza, cât si dupa aceea;
Un mic dejun bogat în cereale integrale, în primul rând în secara, duce la prevenirea atacurilor de inima si a infarcturilor.