Sfecla rosie - beneficii uimitoare pentru sanatate
Sfecla rosie este o adevarata comoara pentru sanatate. Este cunoscuta din antichitate pentru numeroasele beneficii asupra organismului. Sfecla rosie are in compozitie substante nutritive precum vitamina A, B1, B2, B6, C, sodiu, calciu, cupru, fier, sulf, potasiu, iod, fosfor si antioxidanti.
Sfecla rosie are un gust dulceag si o culoare placuta. Se poate consuma cruda, sub forma de suc, o poti prepara la cuptor sau fiarta sub forma de salata.
Sfecla rosie previne cancerul si anemia
Culoarea rosie a sfeclei are un puternic efect anticancerigen. Betacianina este substanta care da culoarea rosie si are proprietatea de a prevenii cancerul. Totodata, datorita continutului ridicat de vitamine, minerale si o serie de substante active, sfecla rosie ajuta organismul sa previna anemia.
In urma unui studiu s-a demonstrat ca, daca consumi zilnic un pahar de suc de sfecla rosie, iti va scadea considerabil tensiunea arteriala.
Sfecla rosie stimuleaza creierul, combate depresia si protejeaza ficatul
Sfecla rosie amelioreaza afectiunile hepatice si protejeaza ficatul. De asemenea, s-a demonstrat ca sfecla rosie are puterea de a controla starea de spirit. Datorita continutului ridicat de betaina, care se gaseste in sfecla, relaxeaza mintea si combate depresia.
Cercetatorii sustin ca sfecla rosie poate impiedica progresia dementei si stimuleaza creierul. Asta deoarece sfecla rosie are un continut ridicat de oxid nitric, care ajuta la cresterea fluxului de sange catre creier.