Ceaiul de sunatoare, tratamentul natural pentru parkinson si depresie
Sunatoarea mai este cunoscuta si sub numele de drobisor, floare de naduf, iarba sangelui, sunaica sau sinatoare. Sunatoarea este intalnita atat in zona de campie, cat si in zona subalpina. Florile de sunatoare au culoarea galbena-aurie cu puncte negre.
Sunatoarea are proprietati sedative, antiseptice, antiinflamatoare, astrigente, vasodilatatoare si cicatrizante.
Beneficiile tratamentului cu sunatoare
Parkinson. Sunatoarea stimuleaza nivelul de dopamina, iar activitatea antioxidanta previne si trateaza degenerarea neuronala. Este recomandat sa se consume zilnic o cana de ceai de sunatoare pentru o perioada de trei luni.
Sinuzita si tusea. Datorita proprietatilor sale antivirale si antibiotice, sunatoarea ajuta la ameliorarea congestiei si a tusei. Pentru a trata aceste afectiuni este bine sa se consume cate o cana de ceai de sunatoare dupa fiecare masa, pentru o perioada de trei saptamani.
Alcoolism si mahmureala. Datorita substantei hiperforina, sunatoarea ajuta la ameliorarea efectelor in urma mahmurelii. Pentru a combate alcoolismul si ca remediu pentru mahmureala este recomandat sa se consume cate o cana de ceai dupa micul dejun si cina pentru o perioada de sase saptamani. Ceaiul de sunatoare se prepara dintr-o lingurita de planta peste care se adauga o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cinci minute.
Combate depresia si tulburarile de somn. Sunatoarea este eficienta in bolile sistemului nervos, datorita efectelor antidepresive si sedative care sunt produse de hiperforina. Este recomandat sa se faca o cura cu infuzie, cate doua cani pe zi, consumate intr-un interval de trei luni. Infuzia de sunatoare combate si astenia, insomnia si somnambulismul. Se iau cate 15 picaturi pe zi, diluate in ceai in trei transe. Tinctura de sunatoare se face din doi pumni de flori de sunatoare, care se pun intr-o sticla, dupa care se umple cu alcool. Se lasa trei saptamani la macerat, apoi se strecoara si se pune intr-o alta sticla.
Sunatoarea mai este folosita si in tratarea diferitelor afectiuni precum anemia, boli renale, dureri de cap, hemoroizi, hepatita, impotenta, indigestie, diabet, etc.