Tataneasa
Tataneasa este o planta des întâlnita în zonele umede, de pe marginea santurilor. Este o planta înalta, cu frunze aspre iar florile sunt rosii-violet.
Beneficii naturiste:
- Previne si vindeca gastrita . Reduce aciditatea, favorizeaza cicatrizarea si protejeaza peretii stomacului. Se recomanda consumarea a doua cani de ceai de tataneasa zilnic pentru o perioada de trei saptamâni.
- Afectiuni pulmonare. Tataneasa are calitatea de a stimula eliminarea secretiilor toxice din arborele bronsic si plamâni. precum si de a stimula refacerea tesuturilor afectate de infectie.
- Infectii intestinale. Pentru a scapa de aceasta infectie este bine sa consumi zilnic ceai de tataneasa.
- Infectii urinare. Aceast planta favorizeaza relaxarea muschilor, diminueaza starea inflamatorie si opreste hemoragia.Este recomandat sa se consume zilnic doua cani de ceai de tataneasca.
- Arsuri, fracturi, entorse, luxatii. Se aplica pe zonele afectate pasta de tataneasa, preparata dupa metoda descrisa mai jos.În cazul entorselor si luxatiilor se pune pasta din pulbere de tataneasa în tifon (formând astfel o cataplasma) si se tine putin la rece înainte de a fi aplicata. În cazul fracturilor, cataplasma se aplica cât mai aproape de locul fracturat, atât cât permite ghipsul, iar în ea se pune un sfert de lingurita de pulbere de ardei iute, pentru a stimula absorbtia principiilor active.
Mod de preparare pasta de tataneasa: 300 g radacina tataneasa rasa la 0,5 kg de miere. Se spala bine cu o periuta fara a se curata de coaja. Planta introdusa în miere se amesteca în fiecare zi cu o lingura de lemn si dupa trei saptamâni, preparatul este gata. Atentie, mierea trebuie sa fie naturala si de calitate. Se administreaza câte o lingurita pe zi, între mese.