Vitaminizarea organismului
Pentru a putea profita de bucuriile vietii trebuie sa avem grija ca necesitatile organismului nostru sa fie mereu satisfacute. Una dintre cererile lui consta în nevoia de vitamine, minerale si substante nutritive pentru a sustine activitatile si metabolismul. Alimentatia reprezinta unul din cei mai importanti factori care influenteaza sanatatea organismului uman. O alimentatie corecta asigura functionarea normala a organismului.
Simptomele sunt: rani frecvente la gura, buze uscate si crapate, piele înrosita si iritata pe brate si pulpe, piele uscata, sindrom premenstrual, cresterea înceata a parului, ochi înrositi si obositi, exfolierea unghiilor, lipsa fierului, a zincului sau a acizilor grasi, ten palid, anemie, furnicaturi în picioare pe timpul noptii, acnee.
Cum prevenim lipsa de vitamine
- Merele. Contin o mare cantitate de vitamine. Cea mai mare cantitate de fibre se gaseste în coaja marului. Este bine sa consumati un mar înainte de masa.
- Perele. Pe lânga gustul deosebit, sunt bogate în fibre si vitamine precum A, B1, B2, C, K, potasiu, magneziu, sodiu, calciu, fier, fosfor, cupru, iod. Perele sunt recomandate si pentru întarirea sistemului imunitar, mai ales în vremea rece.
- Prunele. Au un continut foarte ridicat de antioxidanti, vitamina A,B si C, magneziu, sulf si sodiu. Prunele, fie ca sunt uscate sau proaspete întaresc sistemul imunitar si îti dau energia de care ai nevoie.
- Lactatele. Alimentatia bogata în calciu si magneziu este foarte importanta pentru evitarea neplacerilor. Astfel, laptele, iaurtul si brânza consumate în fiecare zi fac minuni pentru structura ta osoasa. Vei evita neplacerile de mai târziu si nu vei mai avea probleme cu articulatiile.
Ce consumam în cazul în care suferim de lipsa de vitamine?
- Castanele. Cu toate ca au un mic indice caloric sunt o bomba de vitamine si minerale: hidrati de carbon, fosfor, lecitina, vitamina C, lipide, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, potasiu. Este recomandat sa consumati castane în fiecare zi.
- Mierea. Este un excelent mediu de conservare pentru vitamine. Mierea contine vitamina B1, B2, B6, C, PP, K, H, B12. Are foarte multe efecte benefice asupra întregului organism.
- Salata de sfecla rosie. Sfecla data prin razatoare si combinata cu putin hrean proaspat si o lingura de ulei de masline. Aceasta salata va ofera toate elementele necesare, astfel încât organismul sa nu fie privat de vitaminele si minerale de care are nevoie zilnic.
- Ceaiul de urzica. Se recomanda o cura de 30 de zile, câte trei cani de ceai pe zi. Este eficient pentru fortificarea, vitaminizarea si mineralizarea organismlui, precum si pentru eliminarea toxinelor acumulate în corp pe tot parcursul întregii ierni.