Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie
În fiecare an pe data de 15 august, credinciosii sarbatoresc o importanta sarbatoare ortodoxa, si anume Adormirea Maicii Domnului. Este cunoscuta în traditia populara ca Sfânta Maria sau Sfînta Marie Mare. În centrul acestei sarbatori se afla cea mai îndragita figura feminina din calendarul religios.
Sarbatoarea se numeste Adormirea Maicii Domnului pentru ca, pe de o parte, în cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisa a unui sfânt, iar pe de alta parte, traditia bisericeasca spune ca sfârsitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.
Se spune ca atunci când va veni Judecata de apoi, Fecioara Maria este cea care va da cu navodul prin iad, iar sufletele celor care reusesc sa se agate de plasele navodului vor fi iertate de pacate.
În zonele rurale, femeile merg în dimineata acestei zile la biserica unde împart struguri, prune, faguri de miere, apoi merg în cimitir pentru a tamâia mormintele.
Este ziua în care oamenii dau drumul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod si este si ultima zi în care se mai pot culege plante pentru leac.
În Moldova, aceasta sarbatoare este considerata sarbatoarea mortilor. Sunt pomeniti toti cei care au trecut în nefiinta si care au purtat numele Sfintei Marii.
În ziua praznicului, se manânca porumb fiert sau copt pentru a fi sanatosi pâna la recolta viitoare.
Un alt obicei pastrat în multe zone ale tarii, înainte de rasaritul soarelui sa lasi usa deschisa, pentru ca Maica Domnului sa-ti binecuvânteze casa, când trece pe lânga gospodaria ta.
Tot la Sfânta Maria Mare, ciobanii coboara oile de la munte si barbatii îsi schimba palaria cu caciula, semn ca vara-i pe terminate, obicei care se respecta pretutindeni.