Brumar
Luna noiembrie este o luna friguroasa cu multe schimbari meteorologice incarcata de traditii si obiceiuri romanesti.
Traditii ale lunii noiembrie:
- Prima saptamana este cunoscuta de batranii de la sate ca "Saptamana Miristei" deoarece in aceasta saptamana gospodarii ara miristile pentru primavara.
- A doua saptamana are in centru sarbatoarera Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, cei cu puteri ocrotitoare asupra gospodarilor si a turmelor de oi.
- Ce-a de-a treia saptamana este denuminta traditional "Saptamana Filipilor de Toamna". Se spune ca in aceasta saptamana lupii incep sa se imperecheze.
- A patra saptamana sau saptamana Ovideniilor se refera la noaptea de Ovidenie cand cerul se deschide si animalele au puteri miraculoase. Tot aceasta saptamana mai este cunoscuta si ca saptamana lui Andrei, despre care se spune ca ingheata apa si coase raul.
La granita dintre toamna si iarna, luna noiembrie este luna de raspantie a traditiilor, unde imbatranirea si degradarea treptata a timpului calendaristic este exprimata de numeroasele sarbatori precrestine dedicate lupilor, strigoilor si altor fiinte fantastice malefice, insa scenariul spiritual al lunii este completat de multe alte sarbatori legate de ritualul crestin.