Buna Vestire
Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului si se sarbatoreste pe 25 martie. In aceasta zi are loc primul cantec al cucului, prin care cucul anunta vestirea primaverii. Daca primul cantec era auzit pe stomacul gol, se spune ca in acea zi iti merge rau, ca te-a spurcat cucul: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"
Traditii de Buna Vestire:
- Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, fiind una dintre sarbatorile pentru care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.
- Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait. Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.
- Daca in ziua de Buna Vestire va fi ceata, primavara va fi calduroasa. In popor exista credinta ca asa cum este vremea in ziua de Buna Vestire, asa va fi si in ziua de Pasti.
- Se crede ca, la o asa mare sarbatoare, cum este Blagovestenia sau Ziua Cucului, e bine ca pe pragul casei sa se puna paine si sare pentru hrana ingerilor care vor veghea locuinta de-a lungul anului.
- In ziua de Buna Vestire, pescarii nu au voie sa arunce mamaliga in apa pentru ca toti pestii din apa respectiva ar putea muri.
- Se mai spune ca de Buna Vestire, vrajitoarele au putere mare. Ele pot prepara o mamaliga din porumb proaspat macinat cu care sa ucida pestii din lacuri, sa opreasca rodul pomilor ori sa ia laptele vacilor. Ca sa nu existe asemenea necazuri, e bine ca locuinta sa fie afumata cu tamaie de la Pastile trecut ori de la alta mare sarbatoare. Un efect binefacator il are si o ceapa aruncata pe fereastra, in timp ce se spune: "Na, ia de aici, pomana de sufletu vrajitoarelor."