Constantin si Elena
Anul 2013 a fost declarat de catre Preasfintia Sa Parintele Patriarh Daniel ca fiind anul omagial al Sfintilor Împarati Constantin si Elena. Se împlinesc 1700 de ani de la Edictul de toleranta religioasa de la Milano, prin care se sistau cumplitele persecutii religioase împotriva crestinilor, persecutii care au durat aproape 300 de ani.
Sfintii Împarati Constantin si mama sa Elena sunt cunoscuti drept cei care au dat libertate crestinismului. Nu au fost numai aparatori ai religiei, ci si buni crestini, ocrotitori ai demnitatii umane. Împaratul Constantin a dat legi si decrete imperiale prin care a modificat legislatia pagâna. A interzis rastignirea, zdrobirea picioarelor si arderea trupului cu fierul rosu. Totodata, modifica legislatia privind casatoria, îngreunând divortul si pedepsind adulterul. A ajutat saracii, bolnavii batrânii si femeile vaduve.
În calendarul popular, ziua de 21 mai mai este cunoscuta ca o sarbatoare a pasarilor de padure, numita Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Batrânii spun ca în aceasta zi, pasarile de padure îsi învata puii sa zboare.
Exista o serie de traditii si obiceiuri în ziua de Constantin si Elena, unele dintre ele fac referire la vara ce urmeaza. Pentru a evita pagubele aduse de pasarile cerului, agricultorii nu muncesc în aceasta zi.
În unele zone, este ultima zi în care se mai poate semana porumb, ovaz si mei. Se spune ca tot ce se seamana dupa aceasta zi se va usca.Tot în aceasta zi, pastorii hotarasc cine le va fi baci la oi, unde vor pune stânele si cine le va pazi pe timpul pasunatului.
Femeile dau cu tamâie si agheasma ca sa alunge duhurile rele iar barbatii aprind un foc mare si stau în jurul lui. Prin acest foc obisnuiesc sa treaca si oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stâna.