Craciunul
Aproprierea sarbatorilor ne emotioneaza, se instaleaza o oarecare atmosfera de pace, liniste si tot ceea ce ne dorim este sa fim alaturi de cei dragi.
Craciunul inseamna nasterea Mantuitorului Iisus Hristos!
Mereu s-a spus ca exista o magie, magia Craciunului. Poate fi adevarat, Craciunul ne transforma pe toti. Poate ne-am intrebat de mai multe ori de ce suntem mai buni de Craciun? Suntem mai buni de Craciun pentru ca ne vom petrece timpul alaturi de cei dragi, de familie, prietenii din copilarie. E greu sa nu te gandesti la mirosul de cozonac, la vinul cu scortisoara, la impodobirea bradului, primirea colindatorilor.
Inca de Ignat, tobele rasuna tare si copiii repeta colindele. Colindatul, o datina pastrata cu sfintenie din mosi-stramosi, este compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. In ajunul Craciunului, cetele de colindatori, costumate traditional trec pe la casele gospodarilor si canta-n mod magic povestea nasterii Mantuitorului. In acelasi timp, ureaza gazdelor sanatate, fericire si prosperitate, in anul ce va urma.
TRADITII DE CRACIUN
-
Cine da de pomana in ziua de Craciun va primi tot anul inzecit!
Satul romanesc, pastreaza cel mai bine datinile acestei sarbatori de referinta ale romanilor. Incepand cu 20 decembrie, de Ignat, cand se taie porcul, in casele tuturor se simte apropierea Craciunului. Incepe sa miroasa a afumatura, a sarmale si a cozonaci, bucate ce se vor afla la loc de cinste la masa de Craciun.
Colindatorii sunt asteptati in casele lucind de curatenie si frumos impodobite si sunt rasplatiti de gospodari cu covrigi, cozonaci, fructe, nuci, colacei sau chiar bani. Adultii sunt invitati la o tuica fiarta, vin cald si aromat.
In dimineata de Craciun primii care se trezesc sunt copii, pentru a vedea darurile aduse de Mos Craciun, apoi glasurile lor trezesc toata casa. Copiii adora aceasta sarbatoare mai ales daca este incununata cu zapada si absolut nimic nu le poate strica zambetele cristaline si sincere de pe fata cand mai construiesc si cate-un om de zapada pe care il refac zilnic in curte sau in fata blocului ca sa-l pastreze pana la sfarsitul iernii.
In fiecare an retraim emotiile nasterii, momentul vestirii de catre ingeri si ne deschidem sufletele si mintile ca sa mai auzim inca o data povestea magica a nasterii Mantuitorului Iisus Hristos.