Craciunul pe stil vechi
Obiceiurile Craciunului pe stil vechi sunt foarte frumoase.
Craciunul pe stil vechi se sarbatoreste pe data de 7 ianuarie. Calendarul Iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile fata de calendarul oficial.
Traditii ale Craciunului pe stil vechi:
In Banat, conform traditiei, in Ajunul Craciunului, la biserica, se aduce o buturuga de stejar care simbolizeaza credinta in mai multi zei vechi, precum zeul soarelui si al focului, dar si caldura pentru Pruncul Sfant Iisus. Aceasta buturuga se taie din padure, inainte de rasaritul soarelui, in ziua de ajun, si este dusa la biserica de cel mai batran barbat din sat. Dupa ce ajunge in biserica este sfintit de catre preot. Seara se da foc la buturuga iar crestinii se strang in jurul focului, canta colinde si cinstesc pahare cu vin si tuica in numele Mantuitorului.
- Traditia spune ca toti membrii familiei trebuie sa manance pe jos, pe asternut de paie sau de fan.
- Gospodinele pregatesc pentru aceasta zi, traditionala prajitura din foi de aluat fraged, cu multa nuca in care ascund o moneda. Cine va gasi banutul, va fi fericit si sanatos tot anul.
- Un alt obicei este acela ca masa de Craciun trebuie sa includa bucate specifice, cum ar fi haladet (o piftie speciala, care se serveste cu hrean), lapsa (taitei fierti in supa de pasare), sarmalute in foi de varza. Bineinteles ca nu lipseste nici pestele si traditionali cozonaci cu nuca sau coltunasi cu branza.
- Inainte de a se aseza la masa, acestia leaga picioarele mesei cu lanturi, este un obicei care alunga toate rele din ograda si din casa.
- Imediat dupa masa, incep sa soseasca si colindatorii, care canta in casa in fata icoanei.