Deniile
Deniile sunt unele dintre cele mai profunde, frumoase si înaltatoare slujbe crestine. Au aparut odata cu crestinismul si încep cu seara Floriilor, deci, din duminica a sasea a postului, pâna vineri seara, când se cânta Prohodul Domnului.
Primele zile din saptamâna Patimilor, luni si marti, sunt pregatitoare pentru orice credincios în vederea întelegerii sensului venirii lui Hristos în lumea patimilor si a mortii sale, anume acela de a birui pacatul si moartea prin jertfa de Sine.
Slujbele de denii
În aceste zile, la denii se evoca pilde despre împaratia cerurilor, împreuna cu psalmii si alte texte despre pocainta, timp în care slujitorii Domnului împartasesc credinciosilor cunostiinte despre parerea de rau pentru pacatele savârsite si mai ales, manifestate în credinta, iertare, mila, fapte bune, rabdare si rugaciune.
Denia mica si denia mare
Cele mai importante denii sunt cele de joi si vineri seara. Sunt cunoscute sub numele de denia mica si denia mare.
În denia de joi seara se citesc cele 12 Evanghelii ale patimilor si scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul bisericii.
Vineri seara este ziua de doliu a crestinatatii, ziua în care a fost rastignit Mântuitorul Iisus Hristos. Liturghia însasi înseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe în aceeasi zi. În schimb, vineri seara se oficiaza Denia Prohodului.
Mai întai, tineri si batrâni, în lant neîntrerupt, trec pe sub masa plina de flori, masa ce simbolizeaza catafalcul Domnului. Pe ea este asternuta o fata de masa bogat pictata, cu punerea în Mormânt a Mântuitorului, precum si Evanghelia împreuna cu Crucea. Apoi, preotii, strana si credinciosii cânta Prohodul Domnului.