Dragobetele
Dragobete, este o personificare magica a iubirii, este zeul tineretii si al veseliei. Inzestrati cu calde sentimente, romanii au o zi in care isi sarbatoresc dragostea in straie si grai romanesc. Se sarbatoreste pe data de 24 februarie si coincide din punct de vedere al calendaristicii ortodoxe cu sarbatoarea "Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul".
Ziua lui Dragobete mai este cunoscuta si sub denumirea de "Cap de primavara" sau "Logodnicul Pasarilor" fiind asociata cu primavara, anotimp al sperantei si al renasterii. In aceasta zi incepe primavara, se spune ca ursii ies din hibernare si pasarile dau startul ritualurilor de imperchere. Are si o simbolistica bogata si interesanta. Dragobetele reprezinta in esenta sa atat inceputul cat si sfarsitul. Inceputul primaverii si al reinsufletirii naturii si sfarsitul desfatarilor lumesti pentru ca incepe Postul Sfant al Pastelui.
In mitologia romaneasca, se pare ca Dragobete era fiul Babei Dochia, un tanar chipes, dragastos si bun la suflet, un zeu al iubirii, care seducea femeile.
Traditii de Dragobete:
- In dimineata zilei de Dragobete, tinerele strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa obtinuta pe cap spunand ca vor avea parul frumos.
Pretutindeni se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!"
- Daca vremea era frumoasa, fetele si baietii se imbracau in straie de sarbatoare si mergeau impreuna prin padure cantau, chiuiau si culegeau primele flori de primavara. Fetele strangeau ghiocei si viorele pe care le puneau la icoana, spunand ca au puteri tamaduitoare.
Traditia spune ca fetele si baietii se adunau mai multi la o casa, pentru a-si "face Dragobetele". Tinerii considerau ca asa vor avea parte de iubire tot anul. Aceasta intalnire se transforma uneori intr-o adevarata petrecere, cu mancare si bautura. Batranii satului mai spun ca in alte zone, tinerii se strangeau la marginea satului si porneu spre padure unde faceau hore se sarutau si se imbratisau. Se spune ca cine participa la aceasta sarbatoare va fi ferit de boli tot anul. De asemenea, Dragobete ii ajuta pe gospodari sa aiba un an bogat si sanatos.
- In ziua de Dragobete se face curat in casa, pentru a avea un an imbelsugat.
- Daca ploua in aceasta zi, va fi o primavara frumoasa.
- Nu se sacrifica animale sau pasari si nu se face nici treaba la camp .
- Daca auzi pupaza cantand vei fi harnic si bun tot anul.