Floriile
Marcheaza începutul Saptamânii Mari si a celei din urma saptamâni de post.
Ziua de Florii semnifica Intrarea Domnului în Ierusalim si se sarbatoresc într-o zi de duminica, numita si Duminica Floriilor. Este una dintre cele mai importante sarbatori ale Bisericii Ortodoxe si deschide saptamâna pregatirilor pentru sarbatorile pascale.
Traditii de Florii cu crenguta de salcie
În ziua de Florii, oamenii merg cu crengute de salcie la biserica, pentru a-L întâmpina pe Domnul Iisus Hristos. Ei pun ramurile sfintite în pomii fructiferi pentru a-i ajuta sa rodeasca. La fel procedeaza si cu stupii pentru ca albinele sa se bucure de binecuvântarea divina. Salcia sfintita de la biserica mai este folosita si pentru vite, pentru sanatatea acestora. Mugurii din salciile de la Florii se pun pe foc pentru a împrastia norii si a proteja casa si familia. Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, avându-se credinta ca au si un rol tamaduitor.
Alte traditii de Florii
Un obicei întâlnit aproape în toate zonele tarii, ca nimeni sa nu se spele pe cap, decât cu apa sfintita, altfel vor albi precum florile copacilor.
Batrânii spun ca cel ce se împartaseste de Florii are mari sanse sa i se împlineasca orice dorinta.
Tot în aceasta zi se sfârseste si perioada Martisorului, asadar, toate fetele si femeile care si-au legat de încheietura bratului un fir de martisor de 1 Martie, acum îl dezleaga si îl leaga între crengile unui copac înflorit.
Traditia mai spune ca asa cum va fi vremea de Florii, asa va fi si în prima zi de Paste.