Legenda pomului de Craciun
Traditia spune ca pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 decembrie, adica in ajunul Craciunului.
Bradul de Craciun este un motiv de bucurie in fiecare casa si vesteste venirea Sarbatorilor de iarna.
Bradul este un simbol pentru Craciun de foarte mult timp. Se spune ca atunci cand S-a nascut Domnul nostru, ingerii si pastorii au venit in jurul sau. Dar drumul cel mai anevoios, l-au facut cei trei magi, care veneau de departe tocmai pantru a se inchina lui Iisus. Nu puteau sa se inchine Mantuitorului fara daruri. Asa ca au luat la ei aur, smirna si tamaie dar ajungand aproape de Bethleem, orasul unde S-a nascut Iisus. Magii au vrut sa puna alaturi de darurile lor si o floare sau macar o creanga de copac verde, ca intreaga natura sa se bucure de vestea cea mare. Fiindca era iarna, magii nu au gasit, insa, pe varful unui deal au vazut un brad micut si verde si l-au luat cu ei. Cand au ajuns la Fecioara Maria si la Mantuitor, acestia au asezat darurile pe crengile bradului. De atunci este numit pomul de Craciun. Asa ca in fiecare an, in preajma sarbatorilor de iarna, in casa fiecarui credincios miroase a cetina. Bradul simbolizeaza bucurie si speranta.
O alta legenda este aceea ca atunci cand Imparatul Irod a auzit ca s-a nascut Iisus, a ordonat omorarea tuturor pruncilor cu varsta sub doi ani. Fecioara Maria cand a auzit, l-a luat pe Mantuitor si a plecat alaturi de Iosif sa se ascunda sa-si salveze copilul.
Pe drum, de teama Maria a rugat un stejar sa-si aplece crengile sa se ascunda de garzile Imparatului, insa stejarului i s-a facut frica si a refuzat. Atunci, un brad i-a zis Fecioarei ca poate sa se adaposteasca sub el, ca nu ii este frica de garzi iar oamenii oricum fug de el ca in loc de frunze si fructe gustoase el are tepi. Maria s-a ascuns sub crengile bradului si a scapat de garzi.
Inainte sa-si continue drumul, Maria ia zic ca el sa ranamana, sa capete o mireasma iubita de oameni si sa fie impodobit de daruri pentru ca a salvat viata Mantuitorului.
Si de atunci, Bradul de Craciun a devenit simbol al bucuriei si sperantei, fiind impodobit cu nerabdare si cu bucurie de copii, dar si de adulti, prezenta sa fiind corelata cu bucuria Nasterii Domnului.