Mosii de iarna
In calendarul crestin ortodox pe 18 februarie pomenim pe cei trecuti la Domnul. Este cunoscuta in traditia populara sub denumirea de "Sambata mortilor" sau "Mosii de iarna", si se sarbatoreste inaintea duminicii Infricosatoarei Judecati. In aceasta zi, sunt pomeniti in biserica cei care nu au avut parte de slujbele randuite la inmormantare.
Traditii in Sambata mortilor:
- In unele zone, oamenii spun ca sufletele mortilor vin pe pamant, credinciosii dau de pomana mancare gatita. Cei trecuti in nefiinta vin in aceasta zi si se hranesc cu mireasma sau aburii fierturilor in asa fel incat sa le ajunga pentru un an intreg. Potrivit obiceiului, se da de pomana coliva, colaci, piftie, sarmale, placinta, fructe, vin, si lumanari aprinse.
- La mormintele rudelor este obligatoriu sa fie aprinse macar doua lumanari, care au rolul de a incalzi sufletele mortilor.
Batranii spun ca ziua Mosilor de iarna mai era cunoscuta si ca Mosii de piftii si sambata piftiilor. Este singura zi in care se mananca piftii sau racituri. Daca mai ramaneau, a doua zi erau aruncate, pentru a preveni astfel aparitia frigurilor in timpul verii.
- In ziua de 18 februarie nu se lucreaza. Femeile care incalca aceasta porunca sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Aceasta zi mai trebuie respectata si pentru a te feri de nebunie .