Nasterea Maicii Domnului
Nasterea Maicii Domnului mai este cunoscuta in popor sub numele de Sfanta Marie Mica. Este sarbatorita in fiecare an pe data de 8 septembrie atat de biserica ortodoxa, cat si de cea catolica. In aceasta zi oamenii isi amintesc de evenimentul religios al nasterii Fecioarei Maria, petrecut in mod miraculos.
Sfanta Marie provenea dintr-o familie atat imparateasca, cat si preoteasca. Mama sa, Ana, era fica unui preot, iar tatal ei, Ioachim, provenea din semintia regelui David.
Ioachim si Ana erau oameni cu credinta in Dumnezeu, traiau cu speranta ca Dumnezeu le va binecuvanta casa cu un prunc. Acestia erau ironizati de catre oamenii din comunitate pentru ca nu aveau copii si se credea ca sunt blestemati.
Astfel, tatal Sfintei Maria, s-a retras in pustietate si s-a rugat timp iar Ana a facut o promisiune fata de Dumnezeu ca, daca ii va binecuvanta cu un prunc, acesta va fi inchinat Tatalui ceresc, sa slujeasca in biserica.
Arhanghelul Gavril s-a aratat celor doi credinciosi, marturisindu-le ca rugaciunile le-au fost ascultate.
Pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru milostenia pe care le-a aratat-o, de la varsta de trei ani si pana cand Maria a implinit cinsprezece ani a fost dusa la Templu.
Fecioara Maria este cea mai indragita divinitate feminina. Tinerele fete se roaga in speranta ca Sfanta Maria le va ajuta sa se casatoreasca sau pentru a avea o nastere usoara.
Batranii spun ca aceasta sarbatoare este plina de obiceiuri si traditie, marcheaza hotarul dintre vara si toamna, iar pasarile calatoare pleaca spre zone mai calde.
In aceasta zi sfanta gospodinele impart struguri si prune pentru sufletele celor trecuti in nefiinta, se spune ca acestora li se va ierta toate pacatele si vor primii pe cealalta lume din roadele culese.
Cei care nu respecta aceasta zi vor fi aspru pedepsiti prin boli si foc.
Conform unei superstitii din batrani, nu se face focul in vatra pe 7 si 8 septembrie, pentru ca ar putea atrage saracie si boli.