Obiceiuri de 1 ianuarie
Prima zi a anului marcheaza sarbatoarea Sfantului Vasile. O zi cu radacini crestine, ancorata in marea sarbatoare a Craciunului, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Craciunul Mic sau Fratele Craciunului.
Ziua de 1 reprezinta un moment de cumpana intre ani, care in functie de buna cunoastere a traditiilor mitologice, poate avea multe semnificatii pentru fiecare. Este dedicata obiceiurilor rituale a sanatatii, belsugului si bunastarii, sorcovei, colindelor, semanatului, plugusorului si bineinteles, colindatul cu Vasilica.
Traditii de Sfantul Vasile:
- Se spune ca in prima zi a anului nu este bine sa arunci nimic din casa, nici macar gunoiul.
- Daca musafirii care vin in vizita de Sfantul Vasile sunt saraci, sarac iti va fi anul, daca sunt bogati atunci anul va fi un an imbelsugat.
- Batranii spun ca esti norocos daca stranuti in seara de 1 ianuarie. Altii ziceau ca cei care nu stranuta cu aceasta ocazie, anul ce va veni nu va fi foarte bun pentru ei. Capul familiei trebuia sa-i dea bani celui care stranuta, astfel are si el noroc.
- In folclorul romanesc, exista credinta ca este bine sa cosi de Sfantul Vasile, intrucat vei avea mare noroc in noul an, iar persoanelor carora le-a venit vremea de insuratoare vor gasi persoana potrivita cu care sa-si petreaca viata si vor fi foarte fericiti.
- Traditia populara spune ca de Anul Nou se innoiesc toate si de aceea oamenii trebuie ca in prima zi din an sa-si puna un gand bun, ca sa le mearga bine tot anul: "Atunci sa te pazesti sa nu te superi, sa nu te sfadesti, sa fii vesel si tot anul asa vei fi".