Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh
Pe 8 iunie, crestinii ortodocsi sarbatoresc Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh. Este una dintre cele mai importante sarbatori crestine si este praznuita întotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti. E totodata si sarbatoarea întemeierii Bisericii crestine.
De Rusalii, Sfântul Duh a coborât peste Sfintii Apostoli. Tot în aceasta zi s-au convertit la crestinism aproape 3000 de oameni care au alcatuit cea dintâi comunitate crestina din Ierusalim.
În folclorul românesc, aceasta sarbatoare mai este cunoscuta si sub numele de Ielele, Paraidele, Sfintele, Soimanele sau Zânele. Se spune ca fata de celelalte fapturi fermecate, ielele umbla pe pamânt doar în Saptamâna Rusaliilor. Un obicei cunoscut în muntenia este hora Ielelor, care este reprezentata de niste fapturi înzestrate cu puteri magice care salasluiesc în vazduh, munti, pesteri sau paduri. Noaptea, în lumina lunii, Rusaliile se scalda goale în izvoare si danseaza hora ielelor. Se spune ca dansul lor, hora ielelor este unul magic, bogat în taine si simboluri de neînteles pentru oameni, un ritual de temut.
În replica la hora Ielelor este Jocul Calusarilor, un dans ritual care vine de la saritul peste foc. Acest dans se practica pentru a scapa de blestemul ielelor. Acest dans este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit la ’’ Dansul Ielelor’’ .
Un alt obicei întâlnit în unele sate din Cluj este împanatul boului. Obiceiul se desfasoara pe ulitele satului, având ca personaj principal un bou împodobit cu ghirlande de flori. Acest personaj se duce la biserica pentru a fi sfintit de catre preot dupa care oamenii care participa se cinstesc cu vin rosu. Boul este eliberat si conform traditiei, o fecioara îl stapâneste. Dupa ce acesta a fost linistit se face de trei ori ocolul unei mese si se spune ca fata ce a linistit boul se va marita într-un an.
Locuitorii judetului Mures sarbatoresc în fiecare an, dupa Rusalii, obiceiul numit ’’udatul nevestelor’’. Femeile ce sunt udate în aceasta zi vor fi mai sanatoase si mai frumoase. Barbatii tineri îi colinda pe batrânii, urându-le sanatate si belsug.
Tot în aceasta zi sunt prezente si superstitiile, oamenii poarta pelin la brâu sau în sân pentru a se feri de mânia ielelor. Credinciosii nu merg la câmp în aceasta zi ca sa nu fie pedepsiti cu boli.