SanPetru lupilor
In traditia populara in luna lui "Gerar" se sarbatoreste SanPetru lupilor. Tot in ziua de 16 ianuarie calendarul Crestin Ortodox celebreaza "Inchinarea cinstitului lant al Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Pevsip si cei impreuna cu el".
SanPetru lupilor este o traditie transmisa din generatie in generatie si sunt multe obiceiuri care stau la baza acestei sarbatori. SanPetru lupilor este o sarbatoare sacra printre credinciosi. Se tine pentru ca lupul sa nu faca pagube si oamenii sa fie feriti de boli si daunatori.
Batranii povestesc despre "SanPetru lupilor" ca fiind patronul lupilor iar in aceasta zi, lupii se strang in haite la urlatori, unde incep sa urle. Sfantul Petre vine si imparte prada lupilor pe un an de zile. Se spune ca SanPetru soseste la miezul noptii pe un cal alb si imparte fiecarui lup, cate o oaie, un miel sau o caprioara, lupii urmand sa nu se atinga decat de prada primita. SanPetru, stapanul lupilor, apare in povestile din popor atat ca pamantean cat si ca divinitate. Se spune ca el umbla singur pe pamant, iar uneori il insoteste si pe Dumnezeu pentru a vedea ce fac oamenii.
Traditii si obiceiuri de SanPetru lupilor:
- In aceasta zi oamenii se feresc sa-i pronunte numele lupului pentru a nu invoca animalul. Nu se scoate gunoiul sau cenusa din casa pentru ca lupii sa nu se inmulteasca.
SanPetru lupilor este cunoscut ca si "miezul iernii". In aceasta zi gerul se inmoaie si oamenii incep sa faca pregatiri pentru primavara.
- In ziua de SanPetru nu se toarce, nu se coase si nu se imprumuta lucruri din casa. Femeile nu lucreaza lana pentru ca lupii sa nu le manance oile.
- Oamenii nu mananca carne in ziua asta, in schimb, mananca placinta si dau de pomana. Se spune ca cine nu mananca placinta in aceasta zi se rataceste in calatorii.