Sarbatoarea celor 40 de Mucenici
Ziua celor 40 de Mucenici este sarbatorita de Biserica Ortodoxa pe data de 9 martie!
Cei 40 de mucenici au fost torturati si omorâti de catre împaratul roman Licinius. Acestia au fost aruncati în închisoare, batuti timp de 8 zile si condamnati la moarte prin înghetare în lacul Sevestiei. Se spune ca în acea noapte s-au întâmplat multe minuni. Apa lacului s-a încalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare s-au coborât deasupra capetelor mucenicilor. Vazând toate aceste minuni, împaratul a poruncit sa fie scosi din lac si lasati sa moara pe câmp, zdrobindu-le oasele de la picioare.
Astfel, ziua de 9 martie a ramas ziua când se prazmuiesc cei 40 de Mucenici care s-au sacrificat pentru Iisus.
În aceasta zi, în vremuri vechi în toate comunitatile rurale erau mai multe obiceiuri, printre care si acela de a se scoate plugul la arat. Toate plugurile din sat se adunau pe islazul satesc unde, în fata multimii adunate, era chemat preotul care facea o slujba de sfintire a apei si de stropire a fiecarui plug în parte. Dupa acest ritual, plugarii mergeau pe câmpul ce trebuia arat si trageau doar o brazda simbolica, dupa care se ospatau pe brazda si hraneau animalele de la car.
- Batrânii cred si azi ca daca ploua în aceasta zi, va ploua si de Paste iar daca tuna, vara va fi plina de bucurie si prielnica tuturor culturilor.
- Daca ingheata în noaptea dinaintea acestei zile, toamna va fi lunga.
În aceasta zi femeile coc sau fierb 40 de figurine din aluat, numite ‘sfintisori’ sau "mucenici". Acestia sunt facuti din aluat dospit si au forma cifrei opt, care reprezinta de fapt cele opt zile de tortura. Dupa ce sunt scosi din cuptor sau cand au terminat de fiert, mucenicii se ung cu miere si se presara cu nuca dupa care sunt împartiti pentru sufletul mortilor.
Un alt obicei care se face în aceasta zi este ca barbatii sa bea 40 de pahare cu vin sau tuica astfel vor fi tot anul sanatosi si vor avea putere de munca. Vinul pe care barbatii il bea se spune ca este sângele varsat de cei 40 de sfinti mucenici. Daca semanam ceva în aceasta zi va rodi de 40 de ori mai mult iar daca aceasta sarbatoare nu este respectata vom avea parte de 40 de zile de boli.
Se spune ca Sfintii mucenici se mai numesc si Mosi, deoarece urmeaza totdeauna la 9 zile dupa Babe. Daca Babele sunt rele si ne aduc ninsoare, ploaie si raceala, mosii din contra, sunt buni.