Sarbatoarea Pastelui în Banat
Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina a anului, aceasta comemorând Învierea Domnului Iisus Hristos.
În zona Banatului, cea mai importanta zi este considerata a fi Joia mare. Astfel ca, în credinta banatenilor, în aceasta zi un personaj mitologic feminin, numit Joimarita, umbla prin sate si le pedepsea pe fetele care nu îsi terminau de tors lâna, iar pe cele lenese le lua la ea acasa si le mânca. În prezent, în Joia Mare se aprind focrile în cimitire pentru ca se crede ca în perioada Pastelui se deschide cerul si sufletele mortilor se întorc în sat.
În prima zi de pasti, la micul dejun, se practica traditia tamâierii bucatelor. Apoi, fiecare mesean primeste o lingurita de pasti, adica vin si pâine sfintita. Pe masa de Pasti se gaseste ciolanul de porc fiert, oua albe si mâncaruri traditionale, dupa aceea continuându-se masa cu friptura de miel.
Cea de-a doua si a treia zi de Pasti sunt rezervate jocului popular. Satenii, însotiti de musafiri, pornesc spre centrul satului si în fata bisericii intra cu totii în hora mare.